Manastirea Sireti - Noutati  Printati aceasta pagina    
 
    RO | EN | DE | RU    
 

Noutăţi

Arhiepiscopul Albaniei a construit o HIDROCENTRALA proprie, pentru independenta financiara a Bisericii

publicat pe 11 august 2016

In aceste zile a avut loc inaugurarea si sfintirea Hidrocentralei Rapuni 3 & 4, în zona Elbasan, Albania.

Acest proiect hidroenergetic, realizat de Biserica Ortodoxă a Albaniei, este o investiție benefică majoră în sectorul energetic al țării. Proiectul a fost inițiat și dezvoltat, prin grija deosebită a Preafericirii Sale, Arhiepiscopul Anastasios.


Hidrocentrala a fost construită în conformitate cu strategia Guvernului albanez privind sectorul energetic și în deplină concordanță cu dezvoltarea regională a districtului Elbasan.

Hidrocentrala a fost construita pe râul Rapuni, în aval, și este alcătuită din mai multe părți; în principal din bazinul de acumulare de apă, decantorul, tunelul hidro, sala generatoarelor, turnul de apă și stația electrică pentru conectarea cu centrul energetic de furnizare nationala.

În timpul proiectării și construirii acestei lucrări, o atenție deosebită a fost acordată aplicarii riguroase a legilor și reglementărilor albaneze, precum și a instrucțiunilor internaționale furnizate de ESHA, AIE, Comisia Europeană, Comitetul Național Austriac al Barajelor Mari și Agentia Suedeza de Protejare a Mediului.

HIDROCENTRALA ORTODOXA din Albania va asigura independenta economica a Bisericii


Investiția va contribui la consolidarea, în continuare, a independenței economice a Bisericii Autocefale Ortodoxe a Albaniei, permițând astfel continuarea activității sale.

Fondurile obținute vor servi pentru sprijinirea și asigurarea continuitatii activității sociale a Bisericii, precum și a activitatii numeroaselor instituții de învățământ și centre de sănătate, construite de Biserică în ultimii ani în întreaga țară.

Proiectul va contribui, de asemenea, la programele de ajutoare ale Bisericii și la activitățile destinate copiilor și adolescenților, și va permite îngrijirea persoanelor in nevoie.

În același timp, proiectul va ajuta la furnizarea de fonduri pentru restaurarea și întreținerea bisericilor și mănăstirilor cu valoare spirituală, istorică și culturală, si va sprijini, de asemenea, lucrările de construire a unor noi biserici, cat și întreținerea acestora.

Peste toate acestea, fondurile vor servi, în general, la continuarea cursului normal al vieții Bisericii și al structurilor sale. În același timp, Biserica Ortodoxă a Albaniei va fi în măsură să asigure contribuția sa în susținerea celorlalte biserici ortodoxe din străinătate, care se confruntă cu dificultăți, sau care se confruntă cu provocări diferite în misiunea lor de răspândire a Evangheliei în întreaga lume.

HIDROCENTRALA ORTODOXA din Albania - Date Tehnice

9,9 MW putere instalată
Debit de apa: 27 m3 pe secundă
Producția anuală de energie: 42,94 GWh
Barajul de admisie a apei (246 m lungime), pe râul Rapuni și 4 porți
Barajul de pământ (10 m înălțime), cu un volum de 60.000 metri cubi
Ziduri despartitoare vane (1300 m2).
Conducte de alimentare cu apă din râul Qarrishte
Tunel de colectare a apelor (4,8 x 4,95 m), cu o lungime de 2,4 km
Conducte de apă 2 × 3.5 x 2.5, 140 m
Sala de putere (18,70 × 48, 50 × 13.00 metri)
3 turbine de 3,3 MW putere max
3 generatoare (3,780 KWA-6,3 KV-429 rpm fiecare)
Transformator de tensiune (6.3 / 115 KV și 12 MVA).
Statie secundara externa de înaltă tensiune (110 kV)

Pentru efectuarea lucrărilor de construcție de mai sus, au fost necesare:
- excavarea a 411 850 000 metri cubi de pamant
- turnarea a 61 900 m3 de beton
- folosirea a 6600 tone armatura de fier
- realizarea a 2250 m2 ziduri din beton armat (1800 m3 de beton)
- 55 de tone de constructii metalice pentru Sala de Putere.

Din conducta de admisie (si trebuie să fie subliniat faptul că acesta este primul obiectiv de acest gen din Albania, pe un râu de munte), apa curge spre decantor, in bazinul de presiune, iar prin conducte este fortata sa cada direct pe turbinele Francisc (3 dintre ele sunt deja instalate în incinta stației).
Construcția crește fiabilitatea aprovizionării cu energie electrică, îmbunătățește eficiența producției de energie, ajută la rezolvarea mai multor probleme sociale legate de ocuparea forței de muncă, infrastructura, dezvoltarea turistică a zonei, și crește veniturile locale și naționale. In plus, hidrocentrala reduce emisiile de gaze cu efect de seră, a căror reducere anuală ajunge până la 37,029 de tone de CO2 pe an, ca urmare a producerii de energie verde.

HIDROCENTRALA ORTODOXA din Albania - Temeiul Legal


Activitatea economică de mai sus se bazează pe un acord cu Consiliul de Miniștri, privitor la statutul Bisericii Autocefale Ortodoxe a Albaniei.

a) Conform legii 10 057, din data de 22.01.2009, "Acordului între Consiliul de Miniștri al Republicii Albania și Biserica Ortodoxă Albaneză, pentru reglementarea relațiilor reciproce", articolele 10 și 18, Bisericii Ortodoxe ii este permisă exercitarea propriei activitati economice, cu scopul de a sprijini activitatea spirituală, socială, filantropica și educaționala a acesteia.

b) Statutul Bisericii Autocefale Ortodoxe a Albaniei, articolul 59, prevede: "Sfântul Sinod poate crea societăți distincte, cu răspundere limitată".

c) Obiectivul "Companiei Bioenergy", fondată de Biserica Ortodoxă a Albaniei, așa cum se menționează în statutul său, este acela de a "studia, construi și opera proiecte energetice bazate pe resurse regenerabile, sau de a furniza servicii în Albania și în străinătate, cu intenția de a crea resurse financiare exclusive pentru activitatea Bisericii Autocefale Ortodoxe a Albaniei, bazate pe principii de onestitate, transparență și aplicarea strictă a legislației". 
loc. Sireţi, r. Străşeni
tel. 0-237-71705