Manastirea Sireti - Noutati  Printati aceasta pagina    
 
    RO | EN | DE | RU    
 

Noutăţi

27 noiembrie/10 decembrie - Sfântul Mare Mucenic Iacov Persul - Ocrotitorul ceresc al Sfintei Mânăstiri Sireți

publicat pe 11 decembrie 2017


27 noiembrie/10 decembrie Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Mare Mucenic Iacov Persul, care este și ocrotitorul ceresc al comunității monahale al sfintei mănăstiri Sireți din raionul Strășeni.

Și în acest an, cler și mulțime de credincioși au venit la sfânta mănăstire pentru a-i aduce cinstire Sfântului Mare Mucenic Iacov Persul († 421), sfântul persan care a suferit foarte mult pentru apărarea și mărturisirea credinței creștine, fiind tăiat în 28 de bucăți, iar în sfârșit fiind decapitat.

În dimineața acestei zile PC Părinte Stareț, Arhim. Porfirie l-a întâmpinat cu multă căldură și flori pe Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar al Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove și Președinte al Sectorului Sinodal „Mănăstiri și viață monahală”, care cu binecuvântarea ÎPS Mitropolit Vladimir a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în biserica mare a mănăstirii cu hramul „Buna Vestire” şi „Sfântul Cuvios Ioan Iacob Hozevitul de la Neamţ”.

Dimpreună cu Preasfinția Sa la Sfânta Liturghie s-a rugat și Starețul Mănăstirii, PC Părinte Arhim. Porfirie, precum și un numeros sobor preoțesc și diaconesc.

La sfârșitul Liturghiei, a fost oficiat un Te Deum de mulțumire lui Dumnezeu, după care PS Episcop Siluan a rostit un cuvânt de învățătură despre viața și pătimirile Marelui Mucenic Iacov Persul, în care a accentuat principalele virtuți ale Mucenicului Iacov Persul, îndemnându-i totodată pe cei prezenți să fie următori vieții și credinței acestuia.

Totodată, PS Siluan a transmis Părintelui Stareț dimpreună cu obștea monahală și credincioșilor arhiereștile și părinteștile binecuvântări ale ÎPS Părinte Mitropolit Vladimir, care în aceste zile se află în fruntea unui grup de pelerini în Țara Sfântă.

La rândul său, Părintele Arhim. Porfirie, Starețul Sfintei Mănăstiri Sireți, a adresat sincere mulțumiri Preasfințitului Siluan, Episcop de Orhei, pentru slujirea arhierească prilejuită de sărbătoarea hramului și pentru dragostea Preasfinției Sale pe care o manifestă față de mănăstirea Sireți.

Mănăstirea Sireţi deţine un bogat tezaur duhovnicesc nepreţuit şi anume părţi importante din moaştele mai multor sfinţi, printre care și părticele din moaștele Sfântului Mucenic Iacob Persul pe care îl prăznuim astăzi, care sunt căutate și cinstite în mod deosebit de către credincioșii care pășesc pragul Sfintei Mănăstiri, Sfântul Mucenic Iacov revărsând tuturor daruri de tămăduire sufletească şi trupească.

*   *   *

Sfântul Mare Mucenic Iacov Persul era dregător la curtea regelui perşilor, pe vremea împăraţilor Arcadie (395-408) în Răsărit şi Onorie (395-423) în Apus. Făcând parte dintr-o familie cu strămoşi creştini, s-a căsătorit cu o femeie creştină şi vieţuia în bogăţie şi în cinste, fiind foarte iubit de regele său, împăratul perşilor. Bogăţiile sale au reprezentat pentru Iacov o mare primejdie pentru sufletul său, pentru că se alipise prea mult de cele materiale, uitându-le cu desăvârşire pe cele folositoare sufletului. Înşelându-se deci cu toate binefacerile şi cinstirile regelui, când a pornit acesta război împotriva creştinilor, Iacov a căzut de la credinţa în Hristos şi a adus jertfe idolilor.

Aflând de apostazia sa, mama şi soţia lui s-au îndepărtat de el, arătându-i prin scrisori greul păcat pe care-l săvârşise, că a preţuit mai mult dragostea împăratului decât dragostea lui Hristos şi că a ales osânda ruşinii veşnice pentru o slavă trecătoare. Pentru cuvintele mamei sale şi ale soţiei, pocăindu-se pentru păcatul său, Sfântul Iacov s-a depărtat de păgânism şi îşi plângea mult faptele sale, dar mai ales că s-a despărţit de Hristos Iisus Dumnezeu.

Deci, venind înaintea împăratului, a mărturisit cu mult curaj faptul că el este creştin. Împăratul, mâniindu-se, a poruncit să i se taie fiecare încheietură a trupului, una câte una. Astfel, păgânii i-au tăiat toate încheieturile trupului său, ale mâinilor şi ale picioarelor, până i-au mai rămas trunchiul şi capul. La urmă, necredincioşii i-au tăiat capul şi aşa, Sfântul Mare Mucenic Iacov Persul a primit cununa cea nestricăcioasă a muceniciei din mâinile Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

*    *    *
 
loc. Sireţi, r. Străşeni
tel. 0-237-71705