Manastirea Sireti - Noutati  Printati aceasta pagina    
 
    RO | EN | DE | RU    
 

Noutăţi

Protoiereul Ioan Daghi - mărturisitorul lui Hristos!

publicat pe 30 martie 2021

Protoiereul Ioan Daghi - mărturisitorul lui Hristos!
Parohul bisericii Sf.Nicolae din Sireți!
25 ani de la trecerea la Domnul 1996-2021
La 30 martie 2021 se împlinesc 25 de ani decând părintele Ioan Daghi , este împreună liturghisitor cu sfinții sub protia Arhiereului celui Veșnic, Domnul nostru Iisus Hristos!
Născut în s. Olișcani - Șoldănești, însetat de a sluji lui Dumnezeu din fragedă tinerețe, intră în obștea Mănăstirii Dobrușa, dar datorită regimului sovietic care a desființat această mănăstire, este nevoit ca împreună cu alți tineri ascultători să o părăsească, dar își continuă calea spre preoție înscriindu-se la Seminarul Teologic din Odesa.
S-a căsătorit cu tânăra Ariadna, împreună dând naștere la trei fiice. A păstorit în sudul Basarabiei ocupate, cea mai mare perioadă a vieții sale, Balta, Cetatea-Albă și Ismail, fiind un model al preotului jertfelnic, misionar și mărturisitor în vremuri de prigoană.
Fiind protopop de Cetatea Albă și Ismail, a fost de multe ori amenințat și prigonit, la un moment dat pentru a fi contrâns să inchidă biserica pentru care se împotrivea cu toată ființa.
A fost dus noaptea de către miliție la marginea orașului intr-o pădure și punându-i pistolul la tâmplă i s-a cerut să accepte închiderea Bisericii, sau va fi împușcat, și a acceptat să fie împușcat, dar când au tras pistolul nu avea gloanțe. Era un fel de a înfricoșa sau așa a fost păzit de Dumnezeu părintele Ioan Daghi.
Datorită verticalității sale morale, a fost stimat și contestat, dar sfinția sa a rămas preotul model pentru arhierei, preoți și credincioși, nefăcând niciodată compromisuri.
Predicator de vocație, a înființat prima școală duminicală din Moldova independentă, unde a semănat tainele credinței, celor aproximativ 200 copii din parohia Sireți, și în sufletul cărora își are un loc pentru totdeauna. A fost profesor la Facultatea de Teologie din Chișinău fiind un vrednic exemplu tinerilor studenți care vedeau în sfinția sa chipul și blândețea Sf.Ierarh Nicolae și iubirea Sf.Ioan Teologul. Rugător și liturghisitor desăvârșit până în ultimele clipe ale vieții sale pământești iar în ultimii ani ai vieții sale secretar eparhial al Mitropoliei Basarabiei, unde a lucrat cu devotament și corectitudine desăvârșită, fiind un susținător moral pentru toți.
A fost prigonit de unii și cinstit cu evlavie de cei mai mulți, nu s-a răzbunat niciodată, având puterea de a ierta chiar și pe cei mai aprigi dușmani.
S-a mutat la Domnul, sâmbătă 30 martie 1996, fiind plâns de familie și credincioși, care l-au însoțit până la mormânt în ziua de 2 aprilie 1996 lângă altarul bisericii Sf.Nicolae din Sireți, unde a slujit ultimii 20 de ani, slujba înmormântării fiind săvârșită de un sobor de preoți din cele două Mitropolii.
Acum, la împlinirea a 25 de ani , rugăm pe Hristos - Arhiereul cel Veșnic, pe Sf.Ierarh Dionisie pe ale căror urme a călcat, și a cărei eparhie a păstorit-o și părintele Ioan ca protopop în vremuri de restriște și prigoană bolșevică, să-l odihnească în locașurile cele cerești și neînserate unde îl rugăm să ne pomenească și pe noi fii săi cei duhovnicești.

Arhim. Porfirie parohul bisericii Sf.Nicolae, Sireți!

https://www.facebook.com

 
loc. Sireţi, r. Străşeni
tel. 0-237-71705