Manastirea Sireti - Noutati  Printati aceasta pagina    
 
    RO | EN | DE | RU    
 

Noutăţi

Un Pelerinaj ce a inaripat sufletele tinerilor

publicat pe 28 octombrie 2008

Noi, oamenii, traim pe pamant ca in palma, „unde este omul, acolo este si Dumnezeu”, zice Sfantul Antonie cel Mare. Toate faptele noastre, cuvintele si gandurile sunt controlate si de Dumnezeu si de diavol. Ducem cu totii o viata plina de ispite si de grele incercari, astfel sufetul nostru nu-si poate gasi tihna si pace. Dar ce putem face pentru a fi pe plac Domnului si pentru a ne mantui? Aceasta este intrebarea fiecaruia dintre noi. Un remediu esential este rugaciunea, care este parghia principala a vietii duhovnicesti, fiind recomandata adesea de Mantuitorul: „Privegheati si va rugati ca sa nu cadeti in ispita”. Ea inseamna convorbirea cu Dumnezeu, insotitoarea noastra de nadejde in locasurile raiului. Ca sa putem dobandi „coiful mantuirii” trebuie sa ne incredem Domnului si sa ne ingrijim de sufletul nostru, caci Mantuitorul asa spune: „Cautati mai intai imparatia lui Dumnezeu, si dreptatea Lui si toate celelalte se vor adauga voua ”.

Si, iata ca, pentru luminarea si curatirea sufletelor noastre, in ziua de 26 septembrie, cu ajutorul Domnului, s-a petrecut un „Drum al Crucii” spre Manastirea din satul Sireti. Tinerii, care au format intreaga procesiune, s-au indreptat pe jos, de la Biserica „Intampinarea Domnului” din incinta Universitatii de Stat, spre manastirea Sf. M. Mc. Iacov Persul (satul Sireti, raionul Straseni, circa 20 km.), cu o cruce impodobita cu flori, steaguri si icoane. In timpul deplasarii spre locasul sfant, nu au lipsit rugaciunile si cantarile, care dadeau marire Celui de Sus. Aidoma Apostolilor lui Hristos, care propovaduiau si raspandeau cuvantul Domnului, tinerii au slavit pe Dumnezeu, dovedind si dand la lumina credinta adevarata, caci traim in zilele smintelelor unde se simte o mare seceta de cuvantul Domnului si lipseste povata cea sanatoasa pentru mantuire. Fiind in ajunul marii sarbatori a „Inaltarii Sfintei Cruci”, la manastirea vizitata a fost oficiata slujba Privegherii de toata noaptea, incununandu-se cu Sfanta Liturghie. In imaginea manastirii se reflecta parca sufletul calugarilor care au demonstrat, prin predica si alte discutii un nivel inalt de cuviosenie si evlavie.

Numarul moastelor prezente in acest lacas au impresionat pe totii pelerinii, care cu mare pietate, credinta si ravna s-au apropiat ca sa se inchine. A doua zi de dimineata tinerii, dupa ce s-au intarit la o agapa, au revenit la Chisinau cu autocarele, plini de viata si de liniste sufleteasca.

Fie ca acest drum, care l-au parcurs, sa-i apropie mai mult de cele sfinte, de imparatia lui Dumnezeu si sa-i trezeasca pe ceilalti semeni din somnul nepasarii la dreapta credinta, caci Sfanta Scriptura spune: „Indrazniti! Aveti credinta! Aveti dragoste! Hristos traieste. Niciodata nu moare; Iisus Hristos ieri si azi si in veci este acelasi”.

Sa nu ne lasam invinsi si cazuti in mrejele celui rau. Or, pentru aceasta avem mare nevoie sa ne trezim si sa apucam cu multa dorire armele luminii, armele credintei si iubirii pentru a ne apara de vrajmasi.

Revarsa, Doamne, harul Duhului Sfant peste capetele noastre, care s-au ingreunat de multimea pacatelor si faradelegilor si ne iarta pe noi care suntem vesnic imbuibati de nelegiuiri.

 
loc. Sireţi, r. Străşeni
tel. 0-237-71705