Manastirea Sireti - Noutati  Printati aceasta pagina    
 
    RO | EN | DE | RU    
 

Nachrichten

12/25 iulie - Prăznuirea icoanei făcătoare de minuni a Maicii lui Dumnezeu "Prodromiţa"

publicat pe 25 iulie 2009

 

Istoricul icoanei Maicii Domnului Prodromiţa
Între anii 1852-1866,în timpul lucrărilor de ridicare a schitului Prodromul,ieroschimonahul Nifon caută un iconar care sa zugrăvească pe lemn de tei o icoană a Maicii Domnului cu totul deosebită.De aceea ,a impus condiţii severe pentru cel care se va angaja la executarea lucrării,bunăoară spovedania la părintele duhovnic,înfrânarea de la păcate trupeşti,post cu rugăciune către preasfânta Fecioara.Cuvioşii Nifon si Nectarie,ajutorul lui,îl găsesc pe iconarul Iordache Nicolau din Iaşi,om bătrân şi evlavios,care acceptă condiţiile şi,in anul 1863 ,se apucă de lucru.Iconarul a început lucrarea la mănăstirea Bucium din Iaşi.Icoana a rămas nedesăvârşită căci,inexplicabil,Sfintele Feţe nu puteau fi zugrăvite.A doua zi,iconarul a observat cu uimire că Sfânta Faţă a Maicii Domnului şi a Pruncului Iisus s-au zugrăvit de la sine,icoana apărând cu totul desăvârşită. Fiind interpretată ca o mare minune,icoana a fost de la început de o valoare inestimabila,atrăgând o mulţime de pelerini.
Mărturia scrisă a iconarului Nicolau Iordache
La schitul Prodromul se găseşte un document datat 29 iunie 1863 care reprezintă mărturia iconarului Nicolau Iordache: "Eu,Iordache Nicolau,zugrav din târgul Iaşi,am zugrăvit aceasta sfânta icoană a Maici Domnului cu însăşi mana mea,la care a venit o minune: după ce am isprăvit veşmintele, după meşteşugul zugrăvirii mele,m-am apucat sa lucrez fetele Maicii Domnului si a lui Iisus Hristos. Privind eu la chipuri,cu totul a ieşit din potriva,pentru care foarte mult m-am mâhnit, socotind ca mi-am uitat meşteşugul. A doua zi, după ce m-am sculat,am făcut trei metanii înaintea Maicii Domnului,rugându-mă sa-mi lumineze mintea,sa pot isprăvi sfânta ei icoana. Când m-am dus sa mă apuc de lucru,am aflat chipurile drese desăvârşit,precum se vede. Văzând aceasta minune,n-am mai adaos a-mi pune condeiul, fără numai am dat lustrul cuviincios, deşi o greşeală a fost aceasta ca am dat lustru la o asemenea minune".
Descrierea icoanei
Dimensiunile icoanei sunt de 1000/700 mm.Chipul Maicii Domnului şi al Pruncului Iisus au culoarea galbenă,nuanţa de galben a grâului.Exista marturii cum că Sfintele Feţe se schimbă,uneori întunecându-se,alteori luminându-se. O alta caracteristica este aceea că icoana ,cercetată la microscop,nu prezintă urme de pensulă,acest lucru întărind credinţa cum că Sfintele Feţe au fost pictate miraculos de mână nepământească. Se apreciază că portretele zugrăvite pe icoană sunt identice cu portretele reale ale Fecioarei şi Pruncului Iisus aşa cum au fost consemnate de martorii oculari contemporani..Există o descriere rămasă de la Sfinţii Epifanie si Nichifor:"Încă de când vieţuia pe pământ era faţa ei ca vederea bobului de grâu,păr galben,ochi ascuţiţi la vedere,întru care luminile erau asemenea rodului de măslin,sprâncenele ei erau plecate şi ales de negru,nasul potrivit,buzele ca floarea trandafirului,faţa nu rotunda,nici scurta,ci puţin alungită,mâinile si degetele lungi,hainele pe care le purta erau simple şi puţin mai lungi decât măsura corpului,cu trupul gingaş,având părul bine şi cu multa cuviinţă legat".

Icoana originala a Maicii lui Dumnezeu "Prodromita"

Icoana (copie) a Maicii lui Dumnezeu "Prodromita" de la Schitul Lacu, Sf. Munte Athos, Grecia

Icoana (copie) a Maicii lui Dumnezeu "Prodromita" de la Chilia "Sf. Ioan Teologul" Provata - Sf, Sf. Munte Athos, Grecia

Icoana (copie) a Maicii lui Dumnezeu "Prodromita" de Schitul Darvari, România

Imagini de la Slujba de Priveghere in cinstea Icoanei Maicii lui Dumnezeu "Prodromiţa"
 
loc. Sireţi, r. Străşeni
tel. 0-237-71705