Manastirea Sireti - Noutati  Printati aceasta pagina    
 
    RO | EN | DE | RU    
 

Nachrichten

26 iulie/ 8 august - Prăznuirea Prea Cuviosului Părintelui nostru Moise Ungarul

publicat pe 08 august 2009

in Astazi 26 iulie il pomenim pe Sf Moise Ungurul de la Lavra Pecerska din Kiev, ajutator in patima desfanarii si in toata lupta cu trupul.Puternic la trup si frumos la chip, boier ajuns ostatec la polonezi, Moise Ungurul a fost vazut de catre o femeie frumoasa, tanara, cu faima si foarte bogata din Polonia, a carui sot fusese ucis in atacul asupra Kievului. Minunandu-se de frumusetea cuviosului, starnindu-si pofta trupesca, aceasta a incercat in multe feluri sa-l ademeneasca, l-a cumparat ca sclav si l-a torturat, i-a propus chiar sa-i devina sot. “Femeia, mânioasă, i-a spus: “Au nu ştii că-mi eşti vândut? Nu te voi lăsa viu, ci şi după multe chinuri te voi da morţii”. Fericitul i-a răspuns cu îndrăzneală: “Nu mă tem de nici un necaz, căci cu mine este Dumnezeu, Căruia de acum, după voia Lui, doresc să-l slujesc prin viaţa monahicească”. În acest timp, din Pronia Dumnezeiască, a venit la fericitul Moise un ieromonah din Sfântul Munte şi l-a tuns în sfântul cin îngeresc; l-a învăţat multe despre feciorie, cum să nu se lase biruit de vrăjmaşul şi să nu aibă teamă de această femeie stricată; apoi, a plecat. L-au căutat peste tot, dar nu l-au mai găsit. Femeia, deznădăjduindu-se, a chinuit tare pe monahul Moise: întinzându-l, a poruncit să-l bată cu fiare, iar pământul s-a îmbibat de sângele lui … A poruncit sa i se taie partile tainice ale trupului”.

Dar dupa cativa ani in Polonia a avut loc o rascoala, multi boieri au fost ucisi, printre care si acea femeie. Astfel, Cuviosul Moise a fost eliberat si a putut pleca inapoi la Kiev, unde s-a nevoit ca monah in Lavra Pesterilor ultimii zece ani ai vietii sale.

Pentru multele biruinţe asupra patimii desfranarii, i-a daruit Dumnezeu puterea sa dea ajutor celor care se afla in aceleasi incercari.

Sfantul Moise Ungurul, ravnind sa pazeasca fecioria, a indurat jigniri, suferinte si chinuri. Lui se roaga pentru a fi aparati de siluire cei feciorelnici, sau pentru pazirea curatiei cei casatoriti, precum si pentru ajutor in toata lupta cu trupul.

“O, preaminunate si purtatorule de Dumnezeu, parinte Moise, bineplacutule al lui Hristos si mare facator de minuni, la tine cu smerenie cadem si ne rugam: da-ne sa fim partasi ai dragostei tale pentru Dumnezeu si pentru aproapele, ajuta-ne sa plinim voia Domnului in simplitatea inimii si cu smerenie poruncile Domnului sa savarsim fara de pacat. Cauta cu milosardie spre sufletele credinciosilor si ai tai cinstitori, care alearga cu credinta la mila si ajutorul tau!”

In icoana, cuviosul Moise este redat cu un crin in mana, semn al nevointei pentru curatia trupeasca si sufleteasca.

Sfânta noastră Mănăstire se bucură de binecuvântarea  Cuviosului  Moise care este prezent printr-o părticică din Sfintele sale moaşte.

 
 
loc. Sireţi, r. Străşeni
tel. 0-237-71705