Manastirea Sireti - Noutati  Printati aceasta pagina    
 
    RO | EN | DE | RU    
 

Noutăţi

26 mai/8 iunie - Prăznuirea Sf. Mc. Priscus

publicat pe 24 mai 2010

Icoana şi Sf. Moaşte ale Sf. Mc. Priscus

Mireasma Duhului Sfânt în moaștele Sf. Priscus

„Minunat este Dumnezeu întru Sfinţii Lui” (Ps. 67, 36)

Sf. Mc. Priscus a fost un ofiţer din armata romană, dar datorită credinţei sale creştine a fost martirizat în timpul persecuţiei lui Aurelian. Un apropiat al său, Cottus, a luat moaştele mucenicului Priscus încercând să se refugieze, dar a fost şi el martirizat.

În sec. V Sf. Gherman de Auxerre, a descoperit moaştele acestor sfinţi,  zidind în acel loc o Biserică în care au fost aşezate cinstitele moaşte.

În Franţa, Sf. Priscus are un cult dezvoltat întrucât este considerat ocrotitorul copiilor şi al celor ce îngrijesc livezile de cireşe.

Cu mila lui Dumnezeu, mănăstirea noastră s-a învrednicit să obţină o importantă parte din trupul acestui plăcut al lui Hristos, care emană o bună mireasmă, semn al sfinţeniei şi al prezenţei Duhului Sfânt în ele întrucât „Trupurile Sfinţilor sunt biserici şi locaşuri ale Duhului Sfânt”.

Fericitul Augustin exprimă frumos această valoare a influenţei reale a sfinţilor în Biserică: „Cine nu mărturiseşte că Sfinţii cei care au plăcut lui Dumnezeu atât dinainte de lege, cât şi cei de sub Har, sunt vrednici de cinste după trup şi după suflet, ori nu fac rugăciuni către Sfinţi, să fie ANATEMA!”

Noi am strâns osemintele lui ca pe un odor de mare preţ şi cu bucurie în Domnul vom sărbători ziua naşterii sale celei martirice deoarece mireasma moaştelor sale este doveditoare a prezenţei Duhului Sfânt.


Crucea de la locul unde a fost martiriyat Sf. Priscus


Icoană realistă care reprezintă pe Sf. Cottus purtând capul Sf. Priscus


Sf. Gherman de Auxerre, cel care a descoperit Moaştele Sf. Priscus şi Cottus


Biserica din localitatea Saint-Bris lès Vineux - Franţa, unde se păstrează Sf. Moaşte ale Sf. Mucenici Priscus şi Cottus
 
loc. Sireţi, r. Străşeni
tel. 0-237-71705