Manastirea Sireti - Noutati  Printati aceasta pagina    
 
    RO | EN | DE | RU    
 

Noutăţi

Duminica a II-a după Pogorârea Sf. Duh - a Tuturor Sfintilor Români

publicat pe 06 iunie 2010

Sf Romani

Împodobită-i astăzi ortodoxia romanească. În multe chipuri și cu alese veșminte. Căci deși Praznicul Rusaliilor a trecut, roada Rusaliilor în mijlocul neamului nostru astăzi prăznuim. Se deschide cerul de deasupra Neamului nostru și-n alcătuire de duh se-arată Raiul împodobit și cu râvna româneasca. Și cu dragoste, și cu credință, și cu nădejde, rostuite și rostite pe dulcele grai românesc. Și-n fața dezagregării de-acum a românismului prin falsa europenizare, parcă nimic n-ar fi mai de preț decât reașezarea în rânduiala Liturghiei romănești, dinaintea Altarului ceresc.

Cuvântul dumnezeiesc pe pământul românesc au odrăslit iar Biserica străbună cu Sfinți au împodobit, vrednici luptători s-au arătat Mucenicii și Mărturisitorii care pentru Hristos viața și-au jertfit iar Cuvioșii și Pustnicii întru nevoințe urmând calea Domnului chipuri îngerești au dobândit, Arhiereii și Preoții neîncetat vestind Cuvântul Evangheliei au mărturisit, iar binecredincioșii Voievozi Biserici au înălțat și cu dreptslăvitorii creștini cu râvnă și jertfelnicie credință ortodoxă și țară au apărat, toate cetele Sfinților împreună rugați pe milostivul Dumnezeu să mantuiască sufletele noastre.

Neam de sate si preoti - cum spunea Nicolae Iorga -, romanii isi tin astazi hramul cu sfintii lor. Multi, multi si mare parte nestiuti. Pentru ca, daca in timp, canonizari mai vechi (1956) sau mai noi (ultimele chiar in 2009) au pus oarece randuiala in sinaxar, n-au epuizat nici pe departe “norul de martori” care a facut ca Romania sa reziste veacurilor in alcatuirea ei de pamant si, mai ales, aceea de “cer ortodox". Caci in sinaxarul de sfinti romani pe care-l praznuim astazi intra Andrei Apostolul, cel dintai chemat, ucenicii lui, episcopi tomitani, intra martirii Dobrogei sau invatatii ei (Sf. Ioan Casian si Sf. Gherman), calugarii reuniti dintai sub toiagul staretiei lui Nicodim la Tismana, dar si toti ceilalti care, asemeni lor, au aprins cerul credintei noastre stramosesti cu stelele credintei implinite. Si cand spun aceasta spun nu doar despre martirii pentru unitate teritoriala sau ecclesiala a romanilor, ci si despre mamele lor, asteptandu-si pruncii-barbati sa se-ntoarca acasa, iubitele lor, caci neamul intreg e un neam de maici si mirese indoliate, ai caror eroi, de pe pomelnicele familiilor romanesti, martire unele, s-au stramutat in pomelnicul Neamului.

Toata tara este astazi un chivot de moaste urias, caci nu-i loc pe pamantul romanesc, si nu numai, in care sa nu straluce oasele albite de ploi si vreme ale tinerilor si barbatilor care au purtat ravna unei biserici romanesti pe un teritoriu romanesc. Intr-atat incat ne-au descuiat trecatorile din munti, temeinice pronaosuri intru care s-a botezat in sange de voinic viitorimea.

Mame si mirese indoliate… Ale unui neam care inca-si asteapta izbavirea. Caci vremurile comunismului au adaugat calendarului vrednic de cinste al martirilor nume noi datatoare de sensuri: mortii Aiudului si Gherlei, umilitii ucisi ai Pitestiului si ai Targsorului, rastignitii Canalului, ingropatii din minele Maramuresului si, ca ei, toti cei care, increzandu-se in Domnul, n-au ingaduit ca lantul lor sa cada prin tradare, prin vinovata cedare.

Un “imn acatist pentru crucea purtata” (Virgil Maxim) s-ar cuveni inaltat si pentru ei, sau, mai ales pentru ei. Moastele cele noi ale devenirii noastre intru fiinta nationala. Pomenirea lor ar putea fi si prilejul de a rosti raspicat raspunsul la intrebarea: “Unde a fost Biserica?” din toate sufletele noastre: “Pe cruce!” Rastignita laolalta cu rastignitii ei.

Astazi este, in aceeasi vreme, o duminica eroica. In care, laolalta, se cuvine sa pomenim pe toti cei care au marturisit pe Hristos sub presiunea otravei rosii, care este comunismul. Unii din ei, in viata, printre noi… Marturie ca sfintii sunt mai intai oameni asemeni noua, care, prin ravna si har, trec dincolo de orizont, in sus, spre cerul imparatiei. Sunt cei care rabdat-au sa fie imbracati in vesmant de batjocura mai inainte de a patimi pana in sfarsit laolalta cu Hristos, Cel Care dintai ne-a invatat ce inseamna Patima.

Sunt cei care si-au pus vietile lor arvuna romaneasca la neimbatranirea Neamului, cum Hristos S-a facut arvuna neimbatranirii firii omenesti. Noi, romanii, nu suntem dintre acele neamuri care au ridicat praful Europei in copitele cailor. Bornele de hotar nu le-am purtat legate de sa, asezandu-le unde ne-a fost mai la indemana uciderea, asuprirea si jecmanirea altora. Din bornele de oase sfinte si din Crucile de pe turlele de Biserici ne-am zamislit puncte de reper intru viata vesnica, iar mormintele alor nostri sed cuminti, imbratisate cu duiosie de cei dinaintea lor.

Aceasta fidelitate o praznuim astazi. Laolalta cu Hristos, Cel atat de iubit in neamul nostru, ca pana astazi sotul ii spune sotiei “crestina", iar ea lui “crestin"; ca pana astazi botezurile si nuntile si praznicele pentru cei plecati raman zile inscrise cu foc in calendarul de inima al fiecarei familii, al fiecarui sat. Iar celor care ne spun ca n-avem monumente reprezentative pentru cultura universala ar trebui sa le aratam valul lui Traian, transeeele Oituzului si Marastiului, ranitele culmi ale Toplitei sau ale Caraimanului. Mausoleele cu oase ascunse in campia Satmarului si-n buza de apa a Dunarii…

Toate, semne ale sfinteniei si ale biruintei Crucii, impotriva semilunii, zvasticii secerii si ciocanului… impotriva nebuniei lui Antihrist!

De-a lungul timpului, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a canonizat mai mulţi sfinţi, care aparţin neamului nostru:

IANUARIE

10. †) Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodeşti

13. Sfinţii Mucenici Ermil şi Stratonic

25. † Sfântul Bretanion, Episcopul Tomisului

FEBRUARIE

28. † Cuvioşii Ioan Casian Romanul şi Gherman din Dobrogea (în anii bisecţi sunt serbaţi pe 29 februarie)

MARTIE

26. Sfinţii Mucenici Montanus, preotul, şi soţia sa, Maxima

APRILIE

6. Sfântul Mucenic Irineu, Episcop de Sirmium

11. †) Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica

12. †) Sfântul Mucenic Sava de la Buzău

14. † Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin, Episcopul Romanului

20. †) Sfântul Teotim, Episcopul Tomisului

24. †) Sfinţii Ierarhi Mărturisitori Ilie Iorest şi Sava, Mitropoliţii Transilvaniei; Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul din Maramureş; Sfinţii Muceniţi Pasicrat şi Valentin din Durostorum

25. †) Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului

26. Sfinţii Mucenici din Dobrogea: Chiril, Chindeu şi Tasie

28. Sfinţii Mucenici: Maxim, Dada şi Cvintilian din Ozovia

MAI

12. † Sfântul Mucenic Ioan Valahul

27. Sfântul Mucenic Iuliu Veteranul

IUNIE

2. †) Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava

4. †) Sfinţii Mucenici: Zotic, Atal, Camasie şi Filip de la Niculiţel

8. Sfinţii Mărturisitori Nicandru şi Marcian

15. Sfântul Mucenic Isihie

22. †) Sfântul Ierarh Grigorie Dascălu, Mitropolitul Ţării Româneşti

24. †) Sfântul Niceta de Remesiana; Aducerea moaştelor Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava

30. †) Sfântul Ierarh Ghelasie de la Râmeţ

IULIE

1. †) Sfântul Ierarh Leontie de la Rădăuţi

2. †) Sfântul Voievod Ştefan cel Mare

8. Sfinţii Mucenici Epictet şi Astion

18. †) Sfântul Mucenic Emilian de la Durostor

21. † Sfinţii Cuvioşi Rafael şi Partenie de la Agapia

AUGUST

5. †) Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamţ

7. †) Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla

11. †) Sfântul Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului

16. †) Sfinţii Martiri Brâncoveni, Constantin Vodă cu cei patru fii ai săi: Constantin, Ştefan, Radu, Matei şi sfetnicul Ianache; Sfântul Cuvios Iosif de la Văratec

21. Sfinţii Mucenici: Donat, diaconul; Romul, preotul; Silvan, diaconul, şi Vetust

23. †) Sfântul Mucenic Lup

30. †) Sfântul Ierarh Varlaam, Mitropolitul Moldovei; † Sfântul Cuvios Ioan de la Râşca şi Secu

SEPTEMBRIE

1. † Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul

7. † Sfinţii Cuvioşi Simeon şi Amfilohie de la Pângăraţi

9. † Sfântul Cuvios Onufrie de la Vorona şi Sfântul Cuvios Chiriac de la Tazlău

13. † Sfântul Cuvios Ioan de la Prislop

15. †) Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş

22. † Sfântul Ierarh Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi

26. † Sfântul Voievod Neagoe Basarab

27. †) Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul

OCTOMBRIE

1. † Sfinţii Cuvioşi Iosif şi Chiriac de la Bisericani

14. †) Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iaşi

21. †) Sfinţii Cuvioşi Mărturisitori: Visarion, Sofronie şi Sfântul Mucenic Oprea; Sfinţii Preoţi Mărturisitori Ioan din Galeş şi Moise Măcinic din Sibiel

27. †) Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, ale cărui moaşte sunt la Patriarhia Română

28. † Sfântul Ierarh Iachint, Mitropolitul Ţării Româneşti

NOIEMBRIE

9. Sfânţii Mucenici Claudiu, Castor, Sempronian şi Nicostrat;

12. †) Sfinţii Martiri şi Mărturisitori năsăudeni: Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile din Mocod, Grigore din Zagra şi Vasile din Telciu

15. †) Sfântul Cuvios Paisie de la Neamţ

20. †) Sfântul Grigorie Decapolitul; Sfântul Mucenic Dasie

23. †) Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul-Vâlcea

DECEMBRIE

3. †) Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica

7. †) Sfânta Muceniţă Filofteia de la Curtea de Argeş

13. †) Sfântul Ierarh Dosoftei, Mitropolitul Moldovei

18. †) Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul

22. †) Sfântul Ierarh Petru Movilă, Mitropolitul Kievului

26. †) Sfântul Cuvios Nicodim de la Tismana

31. †) Sfântul Mucenic Hermes

Sursa: www.orthoblog.ro
 
loc. Sireţi, r. Străşeni
tel. 0-237-71705