Viaţa părintelui Mihail - mărturiile fiilor duhovniceşti

Pagina 1 din 104  > 2 3 4 5 6 7 8 9 10  >>

20 iulie/2 august - Pomenirea Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul

publicat pe 03 august 2020

Sfantul Proroc Ilie Tesviteanul este sarbatorit in fiecare an, pe 20 iulie. Sfantul Ilie era fiul unui preot al Legii vechi, care locuia in cetatea Tesve, din Galaad (Israel), situata dincolo de Iordan. De aici avem si numele prorocului - Ilie Tesviteanul.

Potrivit traditiei, Sovac, tatal lui Ilie, a vazut oameni imbracati in vesminte albe care il inveleau pe Ilie in haine de foc si ii dadeau sa manance o flacara. Preotii templului din Ierusalim au interpretat vedenia astfel: Ilie a fost ales de Dumnezeu pentru slujirea profetica.


Sfantul Ilie a trait cu peste opt sute de ani inainte de intruparea Mantuitorului, pe vremea regelui Ahab. Si-a desfasurat activitatea in regatul Israel din Samaria.  Continuare»Duminica întâi după Rusalii - a Tuturor Sfinților

publicat pe 15 iunie 2020

ÎPS Bartolomeu Anania - Sfinti si sfintenie

In aceasta prima Duminica de dupa Rusalii sarbatorim sfintenia si pe sfinti. Ati ascultat pericopa evanghelica pe care Biserica a randuit-o pentru ziua de astazi. Sunt in ea cuvintele Mantuitorului pe care El le-a spus, pe de o parte, ucenicilor Sai, iar pe de alta, noua, tuturor. Spune Domnul: "Cel ce Ma va marturisi pe Mine in fata oamenilor, il voi marturisi si Eu in fata Tatalui Meu Care este in ceruri; dar pe cel ce se va lepada de Mine in fata oamenilor, de acela ma voi lepada si Eu in fata Tatalui Meu Care este in ceruri".

  Continuare»Adresarea Mitropolitului VLADIMIR către Ion CHICU, Prim-Ministru al Republicii Moldova: Biserica Ortodoxă din Moldova nu este un subiect din domeniul HoReCa

publicat pe 28 aprilie 2020

Dlui Ion CHICU

Prim-Ministru al Republicii Moldova

Stimate domnule prim-ministru, iată că au trecut Sărbătorile Pascale: Învierea Domnului, Săptămâna Luminată, Paștele Blajinilor, Sărbători Sfinte pentru noi toți, dar pe care le-am petrecut supuși unor grave presiuni.

Cu mare îngrijorare constatăm că am fost expuși unor drastice măsuri în perioada pascală: Sfinte Liturghii și Săptămână Luminata fără participarea credincioșilor, și Paștele Blajinilor fără acces la cimitire.

  Continuare»Hristos a înviat!

publicat pe 21 aprilie 2020
Hristos a înviat!
Fie ca Hristos cel ce a Înviat din morți și a scos omenirea din păcat și din moarte, să ne dăruiască nouă lumina Sa cea neînserată care ne ferește de tot răul și ne duce spre viața veșnică.
Adevărat a înviat!
Arhim. Porfirie,
Starețul Sfintei Mânăstiri Sireți
  Continuare»Mitropolitul Moldovei: Biserica se poate organiza cu simț de răspundere pentru a oferi creștinilor Sfânta Lumină

publicat pe 15 aprilie 2020

În Sfânta și Marea Miercuri, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan a transmis public mesajul că, așa cum a sprijinit cu eficiență până în prezent lupta împotriva Covid-19, tot astfel Biserica se poate mobiliza pentru a oferi creștinilor, cu respectarea strictă a măsurilor de protecție sanitară, o mică mângâiere: o pâine sfințită și o lumânare aprinsă.

„Este o situație grea pentru Țară și pentru Biserică”, a transmis Mitropolitul Teofan. „Am înțeles, încă de la început, să sprijinim eforturile care se fac în lupta cu această epidemie. Ne-am implicat cu resurse umane, materiale, cu mesaje de încurajare și, așa cum se cuvine, cu rugăciune, post și pocăință.”

  Continuare»Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie a reacționat la declarațiile lui Klaus Iohannis

publicat pe 15 aprilie 2020
Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a avut o intervenție dură, după ce Klaus Iohannis a declarat, despre protocolul dintre Biserica Ortodoxă Română și Guvern că este un ”așa-zis protocol” și a precizat că ”după sărbători vom avea înmormântări”. ”E ca un soi de blestem. Să nu se mai facă astfel de afirmații. De la vârful țării s-a spus așa ceva. Noi, de acolo, așteptăm ocrotire.”, a spus arhiepiscopul Teodosie, care a mia făcut o precizare interesantă, miercuri seara, la România TV, în emisiunea lui Victor Ciutacu: ”Toți regii României (n.r. etnici germani) au simțit ortodox.”  Continuare»25 martie/7 aprilie - Praznicul Buneivestiri

publicat pe 07 aprilie 2020
Când s-a împlinit şi s-a apropiat vremea izbăvirii neamului omenesc, care avea să fie prin întruparea Fiului lui Dumnezeu, era trebuinţă în tot chipul, să se afle o fecioară curată, fără prihană şi sfântă, fecioară care ar fi vrednică să întrupeze pe Hristos Dumnezeu, Cel fără de trup, şi să slujească taina mântuirii noastre. Deci, s-a aflat o Fecioară mai curată decât curăţia, mai fără de prihană decât toată zidirea cea gândita, mai sfântă decât toată sfinţenia, Preacurata şi Preabinecuvântata Fecioară Maria, odrasla rădăcinii celei sterpe a Sfinţilor şi drepţilor, dumnezeieştilor părinţi Ioachim şi Ana, rodul rugăciunilor şi al postirilor părinteşti, fiica cea împărătească şi arhierească.  Continuare»ANUNȚ IMPORTANT - Îndemn la rugaciune către Sf. Sfințit Mucenic Haralambie

publicat pe 27 martie 2020

„Angajații MAI au indicația clară ca să nu permită desfășurarea serviciilor divine cu participarea enoriașilor.

Dacă se vor petrece aceste slujbe divine cu participarea credincioșilor, statul va aplica sancțiunile prevăzute de legislație”, se arată în declarațiile primului ministru din 27 martie 2020.

Datorită pandemiei de COVID19, suntem în imposibilitate de a sluji public Sf. Liturghie.

Obștea Sfintei Mânăstiri Sireți săvârșește în continuare slujbele fără participarea credincioșilor rugându-se pentru tot poporul aflat „în latura și în umbra morții”, pentru medicii și lucrătorii din spitale și pentru toți bolnavii.

Astăzi vom săvârși priveghere de toată noaptea la Sf. Sfințit Mucenic Haralambie izbăvitorul de boli, după îndemnul Sf. Munte Athos.

Vă îndemnăm să vă rugați împreună cu noi acestui Sfânt Taumaturg începând cu ora 22:00.

  Continuare»Sfântul Nichifor Leprosul s-a arătat unui creștin și i-a spus: "Să le transmiți oamenilor să nu se teamă de coronavirus!". Viața celui ce durerea și stricăciunea cea trupească a nesocotit

publicat pe 23 martie 2020
De curând s-a arătat unui creștin Sfântul Nichifor - acesta a fost bolnav de lepră. Este prăznuit pe 4 ianuarie. M-am închinat [și eu] la Sfintele lui moaște. S-a arătat, [deci] cuiva în Atena, care vrea să rămână în anonimat - și bine face! -, și i-a spus: "Să le transmiți oamenilor să nu se teamă de coronavirus! Chiar dacă se va îmbolnăvi cineva, să mă cheme în rugăciune, iar eu îl voi vindeca!
  Continuare»Duminica a doua din Postul Mare - a Sf. Grigorie Palama

publicat pe 15 martie 2020

Duminica a II-a din Sfantul si Marele Post al Sfintelor Pasti se numeste si Duminica Sfantului Grigorie Palama, incepand cu anul 1368, cand a fost canonizat acest mare dascal al isihasmului.

Sfantul Grigorie Palama este unul dintre cei mai mari teologi ai Bisericii Ortodoxe. El a trait in secolul al XIV-lea (1296-1359), trecand la Domnul in anul 1359, anul in care s-a intemeiat Mitropolia Tarii Romanesti.

Sfantul Grigorie Palama s-a nevoit ca monah la Muntele Athos, in partile unde se afla astazi Schitul romanesc Prodromu, iar mai tarziu a ajuns arhiepiscop al Tesalonicului. El este teologul luminii necreate si neapuse din Imparatia lui Dumnezeu, invatand ca sfintii pot pregusta si vedea duhovniceste aceasta lumina sau slava inca din viata pamanteasca, daca Dumnezeu voieste. Lumina aceasta s-a aratat si Sfintilor Apostoli Petru, Iacob si Ioan la Schimbarea la fata a Mantuitorului nostru Iisus Hristos (cf. Matei 17, 1-8; Marcu 9, 1-10; Ioan 1, 14; II Petru 1, 16).

  Continuare»Treisprezece ani de la mutarea la cereștile locașuri a părintelui Mihail Ieromonahul - Ctitorul Sfintei noastre Mânăstiri

publicat pe 09 martie 2020
Astăzi 9 martie 2020, se împlinesc treisprezece ani de când fericitul ctitor al Sfintei noastre Mânăstiri, Ieromonahul Mihail Cazacu s-a mutat la Domnul în așteptarea învierii.
După ce a fost săvârșită Sfânta Liturghie după rânduială, la mormântul părintelui s-a săvârșit slujba parastasului, la care au participat obştea monahală, membrii familiei părintelui Mihail, fiii duhovniceşti şi credincioşii veniţi la Sfânta Liturghie după care a urmat o masă de pomenire.
Veşnica lui pomenire din neam în neam!  Continuare»Duminica Izgonirii lui Adam din Rai (a Lăsatului sec de branză)

publicat pe 01 martie 2020

Evanghelia duminicii Izgonirii lui Adam din Rai: 'Zis-a Domnul: Daca veti ierta oamenilor greselile lor, va ierta si voua Tatal vostru Cel ceresc; iar daca nu veti ierta oamenilor greselile lor, nici Tatal vostru nu va va ierta greselile voastre. Cand postiti, nu fiti tristi ca fatarnicii; ca ei isi intuneca fetele, ca sa se arate oamenilor ca postesc. Adevarat graiesc voua: si-au luat plata lor. Tu insa, cand postesti, unge capul tau si fata ta o spala. Ca sa nu te arati oamenilor ca postesti, ci Tatalui tau, Care este in ascuns, si Tatal tau, Care vede in ascuns, iti va rasplati tie. Nu va adunati comori pe pamant, unde molia si rugina le strica si unde furii le sapa si le fura, ci adunati-va comori in cer, unde nici molia, nici rugina nu le strica, unde furii nu le sapa si nu le fura. Caci unde este comoara ta, acolo va fi si inima ta.' (Matei 6, 14-21)

  Continuare»Duminica Înfricoşatei Judecăţi

publicat pe 23 februarie 2020
Sfanta Biserica ne aminteste de infricosata Judecata. Ea ne-a trimis deja sa invatam de la vames smeritul strigat: „Doamne, milostiv fii mie, pacatosului!” Ea ne-a indemnat sa nu ne lasam sa cadem, ci, urmand fiului risipitor, sa ne sculam si sa mergem la Milostivul Tata Ceresc si sa-L rugam sa ne primeasca pe noi, cei nevrednici, a ne numi fii ai Lui, macar ca pe niste naimiti. Ea se mai teme, insa, ca nu cumva, din neluare-aminte, sa trecem nebagate in seama aceste lectii si sa ramanem, din pricina impietririi inimii, incurcati in pacate.  Continuare»Starețul de la Suruceni

publicat pe 20 februarie 2020Duminica a trezeci și doua după Rusalii - a lui Zahe Vameșul

publicat pe 02 februarie 2020

Zaheu este o persoana cunoscuta nu doar datorita Evangheliei din Duminica a XXXII a dupa Rusalii, ci si pentru ca textul din aceasta duminica se citeste si la Taina Sfantului Maslu.

Zaheu era mai-marele vamesilor si era bogat.

Vamesii aveau datoria de a strange impozitele pentru Imperiul Roman. Scriptura ne spune ca auzind ca trece Hristos prin Ierihon, s-a urcat intr-un sicomor sa-L vada pentru ca era mic de statura.  Continuare»Pagina 1 din 104  > 2 3 4 5 6 7 8 9 10  >>