Dobri Dobrev, Îngerul Tăcut sau cerșetorul pentru Hristos a trecut la Domnul

publicat pe 14 februarie 2018

Patriarhia Bulgară a anunțat marți, 13 februarie 2018, că Bunicul Dobri Dobrev, supranumit „Cerșetorul pentru Hristos”, unul dintre cei mai iubiți și cunoscuți oameni din Bulgaria, a trecut la Domnul, la vârsta de 103 ani. El cerșea în apropierea Catedralei din Sofia, iar din banii adunați făcea donații bisericilor, mănăstirilor și orfelinatelor din Bulgaria.

Trupul său a fost depus în Biserica „Sfinții Chiril și Metodie” din localitatea natală Bailovo, unde va fi înmormântat joi.

Cel cunoscut drept „Bunicul Dobri” sau „Sfântul din Bailovo” cerșea în apropierea Catedralei „Alexander Nevsky” cu un pahar de plastic în mână. În acest mod el a strâns sume importante din care a făcut donații și acte de caritate.

Potrivit orthochristian.com, Bunicul Dobri a donat în total peste 60.000 de dolari (aproximativ 100.000 leva) pentru: Catedrala „Alexander Nevsky” din Sofia, Biserica „Sfinții Chiril și Metodie” din Satul Bailovo și Mănăstirea Eleshnishki „Adormirea Maicii Domnului” din Estul Sofiei.

Patriarhia Bulgară a anunțat marți, 13 februarie 2018, că Moș Dobri Dobrev, supranumit „Cerșetorul pentru Hristos”, unul dintre cei mai iubiți și cunoscuți oameni din Bulgaria, a trecut la Domnul, la vârsta de 103 ani. 
Dumnezeu să îl așeze în locașurile drepților!

Dobri Dimitrov Dobrev s-a născut în 20 iulie 1914. El și-a pierdut auzul în cel de-al Doilea Război Mondial, iar din anul 2000 și-a dedicat viața Bisericii.

A donat toate proprietăţile și locuia într-o anexă modestă de lângă biserica din Bailovo; a început să străbată zilnic 25 de kilometri până în Sofia, unde cerșea pe treptele catedralelor pentru a ajuta la construirea și restaurarea bisericilor și mănăstirilor din Bulgaria.

Pentru actele de caritate pe care le-a făcut și viața simplă pe care a dus-o, Bunciul Dobri a fost unul dintre cei mai iubiți și cunoscuți oameni din Bulgaria.

Dobri Dobrev desenat pe fațada unei clădiri de artistul stradal Nasimo ©urbancreatures.bg

 

Dobri Dobrev a primit în 2013 titlul de „Personalitatea anului în știri”. Pe site-ul agenției de știri  bulgare novinite.com, în top-ul realizat, el a adunat mai multe voturi decât toți participanții la un loc.

De asemenea, a fost subiectul documentarului „The Silent Angel” („Îngerul Tăcut”) apărut în 2015.

Foto credit: The Huffington Post

*   *   *

Dobri Dimitrov Dobrev (în bulgară Добри Димитров Добрев), cunoscut și sub numele Moș Dobri, Taica Dobri (în bulgară дядо Добри) sau Sfântul din Bailovo, (n. 20 iulie 1914BailovoSofiaRegatul Bulgariei – d. 13 februarie 2018Mănăstirea KremikovţiKremikovtsi DistrictBulgaria) este un ascet bulgar sărac, care din banii primiți ca milostenie, a contribuit la ctitorirea de biserici și mănăstiri ortodoxe bulgare.

Biografie

S-a născut pe 20 iulie 1914 în satul Bailovo. Tatăl lui a murit în timpul Primului Război Mondial, iar mama lui și-a crescut singură copiii. S-a căsătorit în 1940, la începutul celui de-al Doilea Război Mondial. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în urma exploziei unei bombe aruncate asupra regiunei Sofiei, Dobrev a rămas aproape surd. De când consătenii săi din Bailovo își amintesc, Moș Dobri dăruia fiecare bănuț pe care-l primea.

A avut patru copii, dintre care doi au murit înaintea lui. Era îngrijit de una din fiicele sale. În anul 2000, a dăruit tot ce avea Bisericii Ortodoxe și s-a mutat într-o cămăruță din curtea bisericii satului, închinată Sfinților Chiril și Methodie. Conform mărturiilor, dormea adesea pe jos și nu se folosea deloc de înlesnirile civilizației moderne; pe masă avea de cele mai multe ori doar câteva bucăți de pâine și niște roșii. În zilele reci de iarnă putea fi văzut cum își suflecă mâinile hainei sale negre ca să care găleți cu apă și lemne prin curtea bisericii aflată în proces de restaurare(un monument istoric, construit în 1884 de meșterul Gancio Smolsko Tifonov).

Mergea zilnic peste 25 de kilometri (în tinerețe pe jos, mai apoi cu autobuzul), de la Bailovo până în Sofia, purtând îmbrăcăminte croită de el, precum și opinci de piele, pentru a cerși. Nu era însă propriu-zis un cerșetor, deoarece nu păstra banii pentru el, ci îi dăruia bisericilor și mănăstirilor în nevoie. A făcut astfel donații în valoare de 40.000 de euro, bani strânși din milostenii. Pentru viața sa ascetică, pentru bunătatea și milostenia sa, a fost supranumit "Sfântul din Bailovo".

După o scurtă boală, a murit pe 13 februarie 2018, în vârstă de 103 ani, la Mănăstirea Kremikovți.

Activitate filantropică

Moș Dobri a adunat 10.000 de leva (cca. 5.000 de euro) pentru restaurarea bisericii Sf. Chiril și Methodie din Bailovo. A dăruit bani pentru reconstrucția bisericilor din Kalofer și Poibrene. A ajutat cu 25.000 de leva (cca. 13.000 de euro) la reconstruirea Mănăstirii Eleșnița din satul Eleșnița.

Donația lui cea mai importantă, în valoare de 35.000 de leva (cca. 18.000 de euro), a fost făcută în mai 2009 pentru restaurarea Catedralei Aleksandr Nevski din Sofia. Bătrânul l-a căutat pe consilierul economic al bisericii, Stefan Kalaidiev, și i-a spus despre donația pe care intenționa s-o facă. Suma a fost depusă, bănuț cu bănuț, la o filială bancară din Novi Iskar de o rudă apropiată a sa. A fost cea mai mare donație din istoria de o sută de ani a catedralei; potrivit lui Stefan Kalaidiev, sumele anuale obținute din donațiile vizitatorilor bisericii, folosite la restaurarea acesteia, sunt într-un cuantum de 2000-2500 de leva (cca. 1000-1300 de euro). Cu banii primiți, s-a reușit restaurarea vechiului tron, s-au cumpărat noi veșminte și acoperăminte pentru altar și s-a reparat o spărtură din acoperiș. Ca mulțumire, unul din slujitorii catedralei, Ieromonahul Tihon, a mobilizat mai mulți credincioși ca să-l ajute, la rândul lor, pe Moș Dobri cu niște mobilă (un pat, niște scaune, un dulap etc.) pentru chiliuța sa din Bailovo. Acesta însă a refuzat să primească orice dar.

Cuvinte

„Voința cea bună este dreaptă și adevărată. Toate din ea sunt bune. Să nu mințim, să nu furăm, să nu curvim. Să ne iubim unul pe altul așa cum Dumnezeu ne iubește pe noi.”
Sursa: Wikipedia


<< Înapoi