Un singur român din Basarabia canonizat în 2018: Episcopul Dionisie Erhan

publicat pe 02 ianuarie 2019

În Anul Centenar Biserica Ortodoxă Română a recunoscut sfințenia unui mare român care, pe lângă virtuțile sale, a contribuit și la Marea Unire: ierarhul Dionisie Erhan.

Propunerea de canonizare a Episcopului Dionisie Erhan (1868-1943) a venit din partea Sinodului Mitropoliei Basarabiei ca urmare a demersurilor Episcopiei Basarabiei de Sud.

În acest sens au fost avute în vedere: ortodoxia credinței, activitatea deosebită desfășurată de episcopul Dionisie Erhan ca stareț al Mănăstirii Suruceni, dar mai ales ca episcop vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului și, mai apoi, ca episcop de Ismail și Cetatea Albă.

Sf. Dionisie: scurtă biografie

Au fost remarcate calitățile intelectuale și morale deosebite ale Episcopului Dionisie, precum și faptul că era un bun cunoscător al Sfintelor Scripturi și al cărților de cult, un apreciat duhovnic, un luptător pentru binele românilor din Basarabia și pentru afirmarea valorilor naționale.

Astfel, ierarhii Bisericii Ortodoxe Române întruniți în Sinod în data de 25 octombrie 2018 au hotărât canonizarea ierarhului Dionisie Erhan.

Sfântul Ierarh Dionisie, Episcopul Cetății Albe-Ismail, va fi înscris în Calendarul Bisericii Ortodoxe Române și prăznuit anual în ziua de 17 septembrie.

Trupul Episcopului Dionisie Erhan a fost găsit neputrezit în timpul unor lucrări de consolidare efectuate la Mănăstirea Suruceni, în data de 10 iulie 2018.

33 sfinți români

În perioada patriarhatului Preafericitului Părinte Daniel au fost canonizați 33 de sfinți autohtoni.

Românii care s-au învrednicit să devină icoanele cele mai vii ale lui Hristos şi a căror sfinţenie a fost recunoscută de Biserică în perioada 2007-2017 sunt:<< Înapoi